marți, 24 aprilie 2012

Cartea "Jocurile foamei" de Suzanne Collins


Este una din cărţile care le-am citit pe nerăsuflate, în două zile i-am venit de hac. Romanul e de categoria Ficţiune.
Acţiunea se desfăşoară într-un ritm alert într-un viitor îndepărtat pe ce a rămas din continentul Americii de Nord în ţara Panem.
Panemul este ţara care a fost cînd-va Statele Unite ale Americii (SUA), capitala guvernului totalitar, Capitoliu fiind situată în nord - vestul Munţilor Stîncoşi. Ţara e împărţită în 12 Districte, fiecare district are specificul lui: Extragerea cărbunelui, cheresteaua şi hîrtia, ţesăturile şi hainele, aparatele electronice, medicamentele, agricultura.

Povestea se desfăşoară din privinţa personajului - narator, Katniss, care trăieşte în Districtul 12. Ea are 16 ani şi e orfană de tată, el murind într-un accident din mina de cărbune. Ea trăieşte împreună cu mama şi sora mai mică, Prim. În Districtul 12, ca şi în toate Districtele, domină sărăcia, iar în acest District oamenii nu au ce mînca, iar eroina noastră trebuie să încalce legea și să se ducă la vînătoare după gardul care înconjoară districtul. În pădure ea vînează împreună cu prietenul de copilărie, Gale, curcani, veverițe, căprioare, string mure și zmeură, prind pește, pe care le vînd pe ascuns oamenilor din district. Arma ei preferată este arcul.
O dată pe an se desfăşor aşa numite Jocurile foamei, unde din fiecare District se aleg cîte două tributuri (fată şi băiat) pentru a se lupta între ei pînă cînd numai unul iese învingător într-o arenă din Capitoliu. Doar unul din ei se v-a întoarce în acasă faimos, bogat și... viu.
În ziua extragerii  din districtul 12 trebuie să lupte Prim și Peeta (băiatul brutarului). Katniss  îi ia locul lui Prim ca voluntar.
Mai multe nu vă spun, citiţi cartea. 


Eroina principală, Katniss, în ecranizarea cărţii. Filmul The hunger games


Un comentariu:

  1. Superb!!! Este o invitaţie la lectură pe potrivă!!! Să dea Domnul să-i facă curioşi pe elevii noştri!

    RăspundețiȘtergere